Ben·r brengt de lokale winkelstraat in je woonkamer. Zo heb je dezelfde winkelbeleving bij je lokale winkelier en wordt je pakket duurzaam thuisbezorgd.
Stem op dit ideeBen·r is een jaar geleden ontstaan met de missie om de pakketlogistiek te verduurzamen. Als platform tussen de retailer, consument en vervoerder kan ben·r onderhandelen over het ideale aflevermoment: dat moment waarop je wél thuis bent. Zo voorkomen we maar liefst 35% van de vervoersstromen, en dus CO2 uitstoot. Toen kwam Corona en op dit moment is een groot deel van Nederland altijd thuis. Hiermee is het probleem dat ben·r probeerde op te lossen tijdelijk verholpen, maar is er wel een ander probleem ontstaan. De lokale winkeliers kunnen namelijk met moeite hun hoofd boven water houden nu er veel minder mensen in de binnenstad zijn. Als verbinder tussen retailer, vervoerder en consument zagen we hier een kans voor ben·r. Door het digitaliseren van de winkelstraat, kan je vanuit je luie stoel winkelen bij jouw (nieuwe) favoriete lokale winkelier. Via een chat kan je de winkelier om persoonlijk advies vragen. Net zoals je normaal zou doen. De winkelier kan foto’s versturen om producten te laten zien die voor jou zijn geselecteerd. Je kiest welke items je wil bestellen en betaalt veilig via het platform. Hiermee ondersteunen we vooral de winkeliers die zelf geen webshop hebben. De fietskoerier zal de producten binnen enkele dagen bij jou thuisbezorgen. Het idee focust zich dus – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bol.com – op het persoonlijke gesprek en advies van de winkelier en is dus geen platform voor webshops van lokale winkels. Na de crisis willen we ben·r verder ontwikkelen om lokaal de nieuwe normaal te maken. Met de komst van bijvoorbeeld een Amazon willen we voor lokale winkeliers een brug slaan tussen hun online en offline winkelervaring. Op deze manier kunnen deze winkeliers beter aansluiten bij de groeiende trend van online winkelen, en kunnen we consumenten toch stimuleren om socialer & lokaler te kopen. Het verdienmodel voor ben·r is om per transactie die via ben·r loopt, een kleine fixed fee te vragen. De waarde van ben-r voor de winkelier en de consument zullen getest worden tijdens de pilot. Aan de hand daarvan kan een goede fixed fee bepaald worden. Daarnaast kan de logistiek rondom deze bezorgingen veel duurzamer. Als je nu bij een lokale winkel bestelt, wordt dit naar een Post NL punt gebracht. Vervolgens gaat het naar een sorteercentrum ergens anders in Nederland, om een aantal dagen later weer bij jou in dezelfde stad voor de deur te worden gelegd. Wij geloven dat dit veel efficiënter, transparanter en duurzamer kan.
Met het budget zal het platform ben·r verder worden ontwikkelend van de huidige pilot (MVP) naar een eerste versie van het product. Voor deze ontwikkeling hebben we een extra full-stack developer nodig, die we hiermee kunnen betalen.
We zijn op dit moment op zoek naar 10 winkeliers in Utrecht die het leuk vinden om (gratis) een eerste pilot met ons te doen. Deze pilot is om te leren welke aspecten van het huidige idee wel en niet werken. Tijdens de pilot hopen we goede contacten te ontwikkelen met lokale winkels om zo structureel hun input op te kunnen halen en daarvan te leren. Aan het einde van de pilot hopen we een goed overzicht te hebben van welk business model past bij ben·r. Vervolgstap is dan om de MVP om te zetten naar een volledig product en om op te schalen door meer winkels. De pilot doen we samen met de Fietskoeriers Utrecht, die de pakketten duurzaam en veilig zullen bezorgen. De pilot heet: ben ’r voor je lokale winkelier! Daarnaast hebben we marketingbudget en/of ondersteuning nodig, om ook onder consumenten ben·r te promoten. Zonder consumenten is het voor de winkelier natuurlijk niet interessant om aan te sluiten bij het platform.