Safe Haven

Mensen met psychische klachten een veilige plek bieden waar ze niet hun diagnose zijn, maar gezien en gehoord worden voor wie ze werkelijk zijn.

Stem op dit idee
Beschrijving

Bijna 90.000 Nederlanders staan op de wachtlijst voor psychische gezondheidszorg. Een miljoen Nederlanders heeft direct of indirect met een psychische aandoening te maken. Vanwege de maatregelen door het coronavirus zal dit aantal alleen maar stijgen. En doordat het (te) lang duurt voordat deze mensen professionele hulpverlening krijgen, kunnen de psychische klachten verergeren. Het verkorten van de wachtlijsten vraagt om een grootschalige aanpak vanuit de overheid. Maar wat als we voor het overbruggen van deze periode de mensen een veilige plek kunnen bieden. Ondersteuning geven terwijl ze wachten op professionele hulpverlening. Stel dat we in een wereld zouden leven waarin geestelijke ontregeling gewoon bij het leven hoort. En stel dat er dan plekken zouden zijn waar je ongedwongen leert om te kunnen omgaan met de schurende kanten van jezelf en het leven. Voor de mensen die op de wachtlijst voor psychische zorg staan wil ik offline en online plek creëren waar zij zich veilig voelen om zichzelf te zijn. Waar ze gehoord voelen en gezien worden voor ze werkelijk zijn. Een veilige plek bestaande uit fysieke “huiskamer” locatie, online platform met chat/forum, community App en een Buddy systeem. Waar ze met lotgenoten of vrijwilligers/medewerkers kunnen praten of er gewoon te zijn. Een plek waar ze kunnen leren om met het wachten om te gaan, dat lijden bij het leven hoort en het er mag zijn. Ze een luisterend oor te bieden. Waar ze steun krijgen om te voorkomen dat hun klachten verergeren.

Hoe wordt het geld ingezet?

Het idee staat nog in de beginfase. Het budget wil ik dan ook gebruiken om het idee verder uit te werken en op te starten en daarvoor onder meer de volgende stappen te ondernemen: - Het opzetten van een stichting - Het maken van een online platform - Het bouwen van een community App - Het opzetten van een Buddy systeem - Het vinden en inrichten van een fysieke locatie - Het opbouwen van een netwerk - Het promoten van het concept en de stichting

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Voor het uitvoeren van het idee heb ik ook mensen nodig die mij kunnen helpen met de bouw van het online platform, de App en het Buddy systeem. Daarnaast heb ik mensen nodig die aan de slag kunnen op de fysieke locatie, voor het onderhouden en verder ontwikkelen van het online platform, de App en het Buddy systeem.