OV-miles

Met OV-miles wordt het reizen met het openbaar vervoer leuker en toegankelijker. Spaar voor een kopje koffie, een dagje uit, of gewoon een gratis OV-reis!

Stem op dit idee
Beschrijving

Op dit moment wordt geadviseerd zo min mogelijk uit huis te gaan, en afgeraden met het OV te reizen. Hierdoor reizen er nu tien keer minder mensen met het OV dan normaal. De wegen zijn ook rustiger, maar nog steeds 60% van het normale verkeer raast over de autowegen. Mensen die normaal met het OV gingen, gaan nu met de auto. We moeten ervoor zorgen dat de trend van met de auto te gaan niet aanhoudt wanneer het OV weer normaal kan functioneren. Of beter nog, dat juist meer mensen het OV gebruiken in plaats van de auto. Naast een snelle verbinding en een comfortabele reis zou de reiservaring aantrekkelijker moeten worden. OV-miles bieden hier een oplossing voor. Telkens wanneer je met je OV-chipkaart reist, spaar je miles. Met deze miles kun je vervolgens wat lekkers kopen bij de kiosk, of sparen voor een dagje uit of een gratis reis. Dit is de basis. Net als bij vliegprogramma’s kunnen frequent travellers met het OV in een zilver-, of goudprogramma komen. Dit betekend dat ze regelmatig gratis extra’s kunnen krijgen zoals een kopje koffie of thee, of een eersteklas upgrade. Dit maakt het aantrekkelijker om het OV te gebruiken voor het dagelijkse werkverkeer. Met OV-miles zullen meer mensen gemotiveerd worden om van de auto op het OV over te stappen. Dit zal onder andere CO2-, stikstof- en fijnstofuitstoot verminderen. Met de opbrengst van het verhoogde aantal OV-reizigers kunnen de miles-acties bekostigd worden. Deze miles-acties kunnen ook direct verbonden worden aan verschillende ondernemingen die verbonden zijn aan stations. Zo komen de OV-miles ook weer ten goede aan de winkels en horeca op stations.

Hoe wordt het geld ingezet?

Met het budget zou het concept van de OV-miles verder uitgewerkt worden. Hier zouden alle OV partijen bij betrokken worden om draagvlak te creëren en om een haalbaar business model te maken. Op korte termijn zou een pilot gestart kunnen worden.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Het is nodig om betrokken partijen om de tafel te krijgen om mee te denken over OV-miles. Om dit systeem succesvol te laten werken, zal samengewerkt moeten worden met de nationale OV-chipkaart, aanbieders van het OV zoals de Nederlandse Spoorwegen, en bijbehorende stationswinkels en -ondernemingen.