Broodbier

In Nederland gooien we bijna 1⁄3 van ons brood weg. Met het brouwen van bier waarin mout gedeeltelijk vervangen wordt door overgebleven brood zouden we voedselverspilling tegen kunnen gaan.

Stem op dit idee
Beschrijving

Als we naar de bakker gaan verwachten we dat we altijd uit een assortiment van verschillende en verse broden kunnen kiezen. Dit zorgt er echter voor dat de bakker aan het einde van de dag heel veel brood overhoudt. Dit brood is ook de volgende dag nog lekker maar de meerderheid van de mensen wil het dan niet meer kopen, waardoor de bakker het in de meeste gevallen weg moet gooien. Broodbier biedt hiervoor een oplossing: het overgebleven brood wordt als vervanger van mout in het bierbrouwproces gebruikt. Hierdoor gaan we voedselverspilling tegen. Met de winst van het broodbier kunnen speciale onderwijsprogramma's ontwikkeld worden om kinderen bewust te maken van de waarde van ons voedsel.

Hoe wordt het geld ingezet?

Het produceren van een eerste batch van het broodbier, professionele marketing experts die helpen het broodbier op de markt te brengen en experts die het onderwijsprogamma voor kinderen gaan samenstellen.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Een brouwerij en meerdere bakkers in dezelfde stad die hieraan mee willen doen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die als chauffeurs (van een elektrische cargobike) ervoor zorgen dat het brood van de bakker naar de brouwerij getransporteerd wordt.