Het Super Afval Speelboek

Een educatief speelboek waarmee wij kinderen (en hun ouders) spelenderwijs enthousiast en bewust maken over afvalscheiding. Duurzaam kan ook leuk zijn!

Stem op dit idee
Beschrijving

Wist jij dat we per persoon gemiddeld 7 verpakkingen per dag weggooien? Veel van deze verpakkingen worden in de verkeerde afvalbak gegooid en dat is hartstikke zonde! Want als we ze wel in de juiste afvalbak gooien, dan kunnen we de verpakking recyclen en er weer nieuwe verpakkingen van maken. Wij vinden dat belangrijk en willen ervoor zorgen dat alle gebruikte verpakkingen in de juiste afvalbak terechtkomen! Hoe wij dat doen? Onder andere met een app (www.binnyapp.nl) waarmee je alleen maar de streepjescode van de verpakking hoeft te scannen. Hij vertelt je gelijk in welke afvalbak de verpakking hoort. Handig toch? Maar hoe maak je mensen er ook meer van bewust dat ze hun afval moeten scheiden? Binny en Drukkerij Holland hebben de handen ineengeslagen en samen een educatief speelboek ontwikkeld, gedrukt op gerecycled papier waarin bermgras wordt verwerkt. Het resultaat van deze samenwerking is het Super Afval Speelboek, waarmee kinderen met allerlei spelletjes en puzzels op laagdrempelige wijze over afvalscheiding leren. Er zit zelfs een ganzenbord en kwartetspel bij, en het leuke daarvan is dat je die niet alleen kan spelen. Kinderen vragen daarom hun ouders of ze ook mee willen doen. En zo maken ze de ouders ook enthousiast. Dat klinkt simpel. En dat is het ook, duurzame initiatieven hoeven niet heel ingewikkeld te zijn. Want wat zou jij doen als je kinderen tegen je zeggen: “Dit hoort bij het plastic papa, of dat moet in de andere afvalbak mama”? Waarschijnlijk ga je daar, net als veel andere ouders, in mee. Afval scheiden is belangrijk, maar als mensen niet gemotiveerd zijn, dan gebeurt het gewoon niet. Dus waarom laten we de kinderen hun ouders niet opvoeden? Hoe meer kinderen wij met het speelboek bereiken, hoe meer mensen hun afval beter gaan scheiden. Door meer bewustwording te creëren over afvalscheiding en mensen hier ook de juiste tools voor te geven maken wij Nederland duurzamer!

Hoe wordt het geld ingezet?

Een eerste oplage van het speelboek wordt al online en via boekhandels in de losse verkoop verkocht. Om meer kinderen te bereiken willen we het speelboek in een grotere oplage via scholen onder leerlingen (4 t/m 7 jaar) verspreiden. Scholen hebben hier echter geen budget voor. Daarom zoeken wij gemeenten en sponsoren die bij willen dragen. Met het budget van Kraakdecrisis zal een pilot-project gestart worden bij geïnteresseerde scholen en gemeenten. De resultaten en lessons learned worden gebruikt om het project (snel) op te schalen.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Wij zoeken geïnteresseerde gemeenten, sponsoren en scholen die mee willen doen of een bijdrage denken te kunnen leveren aan het pilot-project. Voelt u zich vrij contact met ons op te nemen (www.binnyapp.nl).