Hulpkeuken010

Hulpkeuken010 is dé keuken die open is voor de meest kwetsbare Rotterdammers: lokale horeca maken warme, gezonde maaltijden die door vrijwilligers worden rondgebracht.

Stem op dit idee
Beschrijving

De Coronacrisis bracht dit idee in een stroomversnelling: restaurants die zorg dragen voor kwetsbare Rotterdammers door middel van een warme, gezonde maaltijd. Doordat de crisis uitbrak, werd deze nood in een paar dagen heel zichtbaar: gezinnen die te weinig te eten hebben, ouderen die 7 dagen in de week enkel broodmaaltijden eten, jongeren die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Daarom zijn we Hulpkeuken010 gestart, waarin lokale horeca hun dichte keukens voor twee avonden in de week openen en maaltijden maken voor hun stadgenoten. En dat mes snijdt aan meerdere kanten: -> Horeca die in deze periode zich in kunnen zetten voor een ander op een manier die volledig bij hen past. Zij zetten hun kwaliteiten in, benutten hun mogelijkheden, geven hun personeel 2 avonden in de week een besteding van hun tijd en houden op die manier hun team bij elkaar. -> Vrijwilligers vanuit heel de stad die een maaltijd rondbrengen vinden het bijzonder om de armoede in de stad te zien, zijn onder de indruk en raken meer betrokken. Zij maken ook een praatje met de maaltijdontvanger, wat ervoor zorgt dat een stukje sociaal isolement in deze periode wordt onderbroken. Ook zijn zij degenen die extra nood kunnen signaleren doordat zij eventjes een praatje maken en iemand in de ogen kunnen kijken. -> Bezorgers hebben een vaste route wat meerdere voordelen oplevert: een vast gezicht bij het restaurant, zij gaan elkaar kennen en waarderen. We hebben al van veel vrijwilligers de vraag gekregen of dat specifieke restaurant bezorgt of afhaalmaaltijden serveert, en dat zij na de crisis daar wel gaan eten. Daarnaast zijn bezorgers een vast gezicht voor de ontvangers, wat zorgt voor het opbouwen van een klein netwerk om deze Rotterdammers heen. Dit project is opgezet door Stichting Present Rotterdam en Stichting Anders Rotterdam, en draaien we samen. Hierbij hebben we bij aanvang veel contact gehad met Gaarkeuken Rotterdam die al veel kennis in huis had over deze voedselvoorziening. In de toekomst hopen we voor onze horeca-ondernemers dat ze heel snel weer open kunnen en het heel erg druk krijgen. Tegelijk zijn we met hen ook al in gesprek over hoe we Hulpkeuken010 kunnen voortzetten als horeca open mag. En daar zijn alle restaurants enorm in geïnteresseerd! Hoe we dit duurzaam kunnen maken, is een vraag waar we op dit moment mee bezig zijn.

Hoe wordt het geld ingezet?

Verduurzamen van Hulpkeuken010! Wij weten dat de hulp die we nu bieden, niet enkel nodig is in deze crisis maar ook goud waard is voor na de crisis. Want nu ervaren we een collectieve crisis, maar heel veel Rotterdammers leven dagelijks in crisis. Hoe zorgen we ervoor dat we Hulpkeuken010 ook ná de corona-crisis kunnen voortzetten? Hoe kunnen we ons financiële plaatje dan inrichten? Het project valt nu onder twee stichtingen: Stichting Present Rotterdam en Stichting Anders Rotterdam; is dat handig op lange termijn? Of is het slim om dit los te trekken en zelfstandig te maken? Hoe zorgen we dat het betaalbaar blijft? En we zijn ervan overtuigd dat we in elk geval tot eind van dit kalenderjaar keihard nodig zijn. Iedereen verwacht nog een piek in het aantal mensen wat extra hulp nodig gaat hebben.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

We zijn zoekend op het gebied van structuur: hoe geven we het project verder vorm? Moeten we nadenken over een andere juridische structuur wat meer aantrekkelijk is? We zoeken ook manieren om de financiën vorm te kunnen geven; waar haal je je geld vandaan? Welke bronnen zijn er en hoe kunnen we die benutten? Qua marketing zijn we ook nog zoekend.