Plant Erop

Plant Erop is een coöperatie die zorgt voor zoveel mogelijk groen in steden en dorpen. Leden kunnen groendaken, groene gevels en wilde tuinen winnen.

Stem op dit idee
Beschrijving

Aanleiding Er staat weer een hete zomer voor de boeg. Dit legt een grote druk op de natuur en de leefbaarheid in dorpen en steden, die alsmaar dichter worden bebouwd met steen. Ouderen komen om van de hitte en er is geen bij of hommel te bekennen. De oplossing ligt voor de hand: zoveel mogelijk kale daken, gevels en tuinen veranderen in groene oases! Want planten zorgen voor verkoeling, houden water vast zodat het niet wegstroomt in het riool en bieden onderdak aan insecten. Bovendien worden mensen ook nog mentaal gezonder en gelukkiger van groen! Iedereen kan een groendak en tuin aanleggen. Maar doordat dit tijd, moeite en geld kost, gebeurt het veel te weinig. En door de economische crisis die op op de coronacrisis zal volgen, krijgt dit waarschijnlijk nog minder prioriteit. Daarom jagen wij de groene revolutie aan door samen te werken. Oplossing In onze coöperatie kan iedereen met een kleine donatie bijdragen aan en kans maken op vergroening in de buurt. Voor elke donatie van €5,- maak je kans op een groendak. Een soort loterij dus. Maar wij geven geen prijzengeld weg; de winst is in natura! Samen laten we de coöperatie organisch groeien en maken we Nederland groener. Toekomstbeeld Wanneer de coöperatie in volle bloei is, hebben wij meerdere kweeklocaties waar onze medewerkers en coöperatieleden samen planten kweken. Onze leden zullen bevlogen meehelpen bij dit werk, omdat we samen zoveel mogelijk groen willen realiseren. We gaan lokale planten kweken. Planten die in de regio groeien en bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Dit groen gaat naar onze winnende leden. Bij hen plaatsen we uiteindelijk niet alleen zo veel mogelijk groene daken, maar ook groene muren, wilde tuinen, straten worden voorzien van geveltuintjes en we plaatsen bijenhotels en broedkasten voor vogels en vleermuizen.

Hoe wordt het geld ingezet?

Het budget van Kraak de Crisis gebruiken wij om de ruggengraat van onze coöperatie op te bouwen. Vervolgens doorlopen we meerdere fasen om de coöperatie verder op te schalen. - In fase één bouwen we een gezonde fondsenwerving op om een essentiële groep van 5000 leden en donateurs aan ons te binden. In deze fase werken we met een klein, bevlogen team. Een fondsenwerver verzorgt een soepele communicatie met de leden en houdt de financiën op orde. Een campagnemedewerker maakt aantrekkelijke uitingen om nieuwe leden te werven en zorgt op meerdere kanalen voor naamsbekendheid. Een projectmedewerker zorgt voor de praktische zaken rond het plaatsen van groendaken bij leden. Iedereen kan bij ons een donatie doen en het aangeven indien zij kans willen maken op een groendak. Hieruit selecteren wij willekeurig winnende leden, bij wie we een groendak plaatsen. Deze daken worden in fase één nog geplaatst door een externe partij die ervaring heeft in het aanleggen van groendaken. - In fase twee bouwen we meerdere kweeklocaties op. We specialiseren werknemers in het kweken van lokale planten en het aansturen van coöperatieleden die op de kweeklocaties werken. - In fase drie breiden we uit door naast groene daken ook groene muren en wilde tuinen aan te leggen. Ook deze kunnen vanaf dan worden gewonnen. - In fase vier organiseren we met regelmaat projecten waarin we bomen, bijenhotels en broedkasten plaatsen bij de leden die hiervoor een geschikte locatie hebben. Onze website staat uiteraard boordevol informatie om zelf je leefomgeving te vergroenen.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?