Construqt

Onze online platform voor architecten en ingenieurs maakt het vinden van duurzame bouwmaterialen eenvoudig en helpt om geschikte materiaalkeuzes te maken.

Stem op dit idee
Beschrijving

Probleem: De constructie sector is verantwoordelijk voor 40 procent van alle energie gerelateerde CO2 emissies wereldwijd. Daarom heeft de Nederlandse overheid, maar ook andere overheden in de wereld verschillende wetgeving gemaakt om duurzame constructie te stimuleren gedurende de aankomende jaren. Veel architecten en ingenieurs moedigen deze trend aan en willen duurzame materialen in hun projecten integreren. Alleen lukt dat niet doordat ze vaak niet een totaaloverzicht hebben van alle duurzame materialen die beschikbaar zijn en het zoeken naar producten is een duur en tijdrovende taak. Oplossing: Wij als Construqt ontwikkelen een online platform voor architecten en ingenieurs die duurzame bouwmaterialen eenvoudig vindbaar maakt en helpt om geschikte materiaalkeuzes te maken. Materiaal leveranciers kunnen hun duurzame producten uploaden op onze platform en maken daardoor hun producten eenvoudiger beschikbaar voor potentiƫle kopers. Architecten en ingenieurs kunnen deze producten vergelijken op duurzaamheidsaspecten. Een voorbeeld van de duurzaamheidsaspecten zijn herbruikbaarheid, demonteerbaarheid, recycleerbaarheid van producten, maar ook of ze gemaakt zijn met herbruikbare energie of van lokale producten. Deze mogelijkheid om producten te vergelijken zorgt ervoor dat architecten en ingenieurs, de beste materiaal keuzes kunnen maken, in contact komen met (lokale) materiaal leveranciers die nog niet kennen en de duurzaamheidsdoelen van een project kunnen halen. Ten slotte zorgt het platform ervoor dat architecten en ingenieurs online direct bestellingen kunnen doen voor de gekozen materialen. Toekomstbeeld: Onze visie is een duurzame constructie sector door middel van digitale technologie die helpt de circulaire economie realiteit te maken. Samen met onze toekomstige partners, architecten, ingenieurs en materiaal leveranciers, willen we duurzame materialen integreren in gebouwen wereldwijd. Dit zal zorgen voor veel nieuwe groene banen in de productie van materialen en het ontwerpen van nieuwe circulaire bouwprojecten.

Hoe wordt het geld ingezet?

Het budget zal worden besteed aan het verder ontwikkelen van het online platform. Daarbij willen wij duurzame materialen van leveranciers integreren in de software van architecten, zodat ze direct hun materialen ook aan hun online design kunnen toevoegen. Hiervoor willen wij iemand inhuren of we willen een Revit cursus volgen en daaronder vallen ook softwarekosten.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

We hebben een team van 5 personen met allerlei verschillende achtergronden en we hebben veel enthousiasme om het idee tot een goed einde te brengen. Wij hebben de afgelopen weken veel materiaal leveranciers en architecten benaderd om ons idee uit te leggen en te vragen of ze met ons willen samenwerken. Het overgrote deel was erg positief en hebben interesse om samen te werken, maar het zou natuurlijk top zijn als iemand die connecties heeft in de bouwsector of materiaal leveranciers kent ons zou willen helpen om het idee te promoten of verder uit te werken. We merken vooral dat er vraag voor is, maar mensen kennen het nog niet.